máj 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

2023 ANTON LACHKY COMPANY (BE)

Anton Lachky Company (BE)

16. 10. 19.00 HOD.

17. 10.  10.00 HOD.

DPOH Bratislava


18. 10. / 19.00 HOD. / Malý Berlín, Trnava

19. 10. /10.00 a 19.00 HOD. / Divadlo Štúdio Tanca, Banská Bystrica

21. 10. / 19.00 HOD. / HB NDKE (v rámci projektu Medziscéna Tabačky Kulturfabrik a Národného divadla Košice

Anton Lachky

Anton sa narodil na Slovensku a v roku 2002 sa presťahoval do Belgicka, kde študoval na škole P.A.R.T.S. , ktorú založila Anne Teresa de Keersmaeker. O rok neskôr sa začala jeho kariéra tanečníka v súbore Akrama Khana, s ktorým absolvoval celosvetové turné s produkciou MA. Potom slávny súbor opustil a vrátil sa do Belgicka, kde bol jedným zo zakladateľov kolektívu Les SlovaKs. Vďaka trom inscenáciám a niekoľkým svetovým turné si súbor získal celosvetovú slávu. Od roku 2008 Anton často pôsobí ako hosťujúci choreograf významných inštitúcií. Pre Mestské divadlo v Helsinkách vytvoril Softandhard, pre Icelandic Dance Company A Perfect Day to Dream. V Záhrebe vzniklo predstavenie Kids in a Play. V roku 2013 vytvoril predstavenie Sens interdit pre SEAD. V roku 2014 uviedol predstavenie Magical Road v St. Gallene a À demain na Bienále v Benátkach. V roku 2015 vytvoril predstavenie Wonderland pre balet Göteborskej opery, Dreamers v Škótskom tanečnom divadle a v roku 2016 Private Games v Los Angeles pre súbor Body Traffic. Všetky jeho veľmi originálne kreácie zožali veľký úspech u publika aj kritiky.

V roku 2012 založil vlastnú spoločnosť Anton Lachky Company. Prvá inscenácia Mind a Gap mala viac ako 40 predstavení po celom svete. Anton bol vymenovaný za rezidenčného choreografa v Charleroi Danses (BE) a v roku 2015 vytvoril dielo Side Effects. Jeho prvé predstavenie pre mladé publikum Cartoon vzniklo v roku 2017. V roku 2018 vytvoril choreografiu Family Journey pre súbor DOT 504 v Prahe a Fortuneville pre Icelandic Dance Company. V roku 2019 vytvoril predstavenie LUDUM, ale turné sa nemohlo uskutočniť celé v dôsledku pandémie. V roku 2021 vzniklo Les Autres, jeho druhé predstavenie pre mladých divákov.

OCENENIA A NOMINÁCIE

Anton Lachky bol v roku 2018 nominovaný na cenu Griman Awards v Reykjavíku ako choreograf roka za predstavenie Fortuneville.

V roku 2017 získal Cenu ministra kultúry Alda Gréoliho za Cartoon.

V roku 2013 získal Cenu pre choreografa roka na Griman Awards za choreografiu A Perfect Day to Dream.

V roku 2012 bol v Záhrebe nominovaný v kategórii najlepší choreograf za predstavenie Kids in a Play.

THE OTHERS

 

Choreografia: Anton Lachky

Účinkujú: Evelyne De Weert, Dunya Narli, Nino Patuano, Pjotr Nuyts

Text: Eléonore Valère-Lachky

Preklad do slovenčiny: Elena Flašková a Ingrid Hrubaničová

Hlas: Lucia Hurajová

Produkcia: Anton Lachky Company

Koprodukcia: Mars/Mons arts de la scène, Charleroi Danse/Centre Chorégraphique de la fédération Wallonie-Bruxelles, Centre culturel de Verviers, Pierre De Lune Centre Scénique Jeunes Publics de Bruxelles, Le Centre Culturel du Brabant Wallon

S podporou: La Fédération Wallonie Bruxelles et de la Loterie National/Fwb

Štúdio poskytli: Le Marni, Le Centre Culturel Jacques Franck, La Roseraie, Le Ccbw, La Balsamine, Charleroi Danse

Ocenenia: Najlepšia tanečná inscenácia Prix Maeterlinck de la Critique 2022, Cena ministra vzdelávania Prix de la ministre de l’Enseignement fondamental, Cena Coup De Foudre De La Presse

Les Autres je príbeh štyroch ľudí, ktorí žijú v podivne izolovanom svete. V pekle z plastu, úplne zbavenom iných živých bytostí a obklopenom nepreniknuteľnými priesvitnými obrazovkami. Podarí sa jeho obyvateľom vyslobodiť sa z tejto fádnej a bezútešnej existencie? Budú chcieť? Aby udržali osud na uzde, aby udržali nudu na uzde, tancujú. Tancujú deň čo deň. S precíznosťou, zápalom, vášňou. Náhodné stretnutie, odmietnutie prestať hľadať –len možno sa naši štyria priatelia nakoniec dopustia toho najzásadnejšieho, najspurnejšieho zo všetkých činov: možno si dovolia žasnúť nad životom.

Prestaňme teda hovoriť o environmentálnej núdzi! Spoločne majme odvahu naplniť budúcnosť našimi najodvážnejšími túžbami, otestovať naše koncepty a vrátiť život a túžbu do centra pozornosti. Pod hlavičkou Let´s love planet Earth súbor prezentuje svoju iniciatívu a zverejňuje vedecké informačné zdroje, články a vytvára webináre. Učiteľom poskytujú vzdelávací balík, ktorý obsahuje praktické cvičenia doplnené vysvetlením a informáciami. Súbor dúfa, že tento nástroj umožní učiteľom a učiteľkám sprostredkovať problematiku hravou a tvorivou formou, a že v ňom nájdu všetky potrebné zdroje, ktoré zabezpečia, aby táto skúsenosť bola prínosná z hľadiska učenia a skúmania.

Ľudia nerozhodujú o svojej budúcnosti. Vyberajú si svoje zvyky a ich zvyky určujú ich budúcnosť.

Matthias Alexander

Turné Anton Lachky Company na Slovensku organizuje Asociácia Bratislava v pohybe v spolupráci s kultúrnym centrom Malý Berlín a s finančnou podporou Nadácie SPP.