júl 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

2023 Novinky

SÚČASŤOU FESTIVALU BRATISLAVA V POHYBE BUDÚ AJ FILMY, WORKSHOPY A VÝNIMOČNÉ TANEČNÉ PREPOJENIA

Bratislava, 13. septembra 2023

Sprievodný program festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe sa aj tento rok zameria na umenie, vzdelávanie a popularizáciu tanca. Uvedieme dve samostatné predstavenia mladých slovenských choreografiek, dva večery filmov o tanci a dvojicu workshopov pre študentky a študentov VŠMU. Medzinárodný festival Bratislava v pohybe sa uskutoční od 2. do 21. októbra 2023 a počas siedmich večerov predstaví osem umeleckých zoskupení z Belgicka, Francúzska, Talianska, Veľkej Británie a Slovenska.

Sprievodný program festivalu bude mať umeleckú a vzdelávaciu časť. “V rámci umeleckej časti sme v septembri počas Kultúrneho leta úspešne uviedli pohybovo-hudobno-výtvarnú inštaláciu Veľký nádych na nádvorí Primaciálneho paláca. V októbri predstavíme diela dvoch slovenských choreografiek. Milovníci filmu sa môžu tešiť na večery tanečných filmov a študentom tanca opäť ponúkneme kontakt s trendami súčasného tanca prostredníctvom workshopov,” zhrnula aktivity sprievodného programu Miroslava Kovářová, umelecká riaditeľka festivalu Bratislava v pohybe.

Tanec inšpirovaný uväznenými zvieratami či spojenie Bacha so súčasným tancom

Bratislava v pohybe dáva opäť priestor talentovaným slovenským tanečniciam a choreografkám pôsobiacim v zahraničí. Prvou z nich je Jana Tereková, autorka tanečných diel a site specific projektov prezentovaných vo viacerých európskych krajinách. Vo svojich dielach vytvára podoby tiel, ktoré stierajú hranice medzi ľudským a neľudským (zvieraťom, strojom, fantómom).

Tak tomu je aj v choreografii Abnormal Repetitive Behaviour, teda Abnormálne repetitívne správanie. To je to totiž typické pre zvieratá vytrhnuté z ich prirodzeného prostredia, zavreté v nevhodných priestoroch, v ZOO, cirkuse, či laboratóriu. Vtedy majú tendenciu vyvinúť opakujúce sa správanie (zbieranie ničoho, búchanie hlavou, chodenie hore-dole atď.). Na javisku sa budú pohybovať podivné telá, vykonávajúce rituály bez zjavného zmyslu. Jana Tereková spolu s Danielom Račkom a Editou Antalovou vtiahnu divákov do zvláštneho hypnotizujúceho prostredia 12. októbra 2023 o 19.00 hod. v Štúdiu 12.

Vstupenky možno zakúpiť online na > > https://tootoot.fm/sk/events/64ccbe6b1b234e1234861c73


V rámci festivalového sprievodného programu sa predstaví aj Katarína Brestovanská, slovenská choreografka a tanečnica pôsobiaca v Nemecku. V jej tvorbe sa tanec prelína s hudobnou kompozíciou, zvukovými a experimentálnymi technológiami. V spolupráci s huslistom Jánom Kružliakom ml., laureátom domácich ocenení za scénickú hudbu (Canto Hondo, Projekt Svadba), vytvorila Brestovanská dielo Codes of Bach. Predlohou bol koncert D-mol pre čembalo a sláčikový orchester od barokového skladateľa J. S. Bacha. Autori pracujú s kódovanými princípmi partitúry a ich prenosom do pohybu. Spojenie barokovej hudby a súčasného tanca je na programe 19. októbra 2023 o 19.00 hod. v bratislavských Klariskách. Dielo bude uvedené v slovenskej premiére.

Vstupenky možno zakúpiť onlina >>  https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/katarina-brestovanska-jan-kruzliak-ml-sk-codes-bach-premiera-2023-10-19/


Do kina na tanec

Aj v tomto roku sa budú môcť návštevníci festivalu oboznámiť s tanečnou tvorbou aj z filmového plátna. V dňoch 5. a 6. októbra 2023 si budú môcť pozrieť v Kine Film Europe v Pistoriho paláci výber špičkových tanečných filmov, ktorý pre Bratislavu v pohybe pripravil Festival tanečních filmů Praha (FTF).

V rámci prvej projekcie (5. 10. 2023) si pozrú strihový dokument Why We Fight?/Prečo bojujeme?, v ktorom slávny choreograf Alain Platel a vizuálna umelkyňa Mirjam Devriendtová vzdávajú hold umeniu, ale tiež ľudskosti, ktorá akoby vždy balansovala medzi vytvorením niečoho veľkolepo krásneho alebo strašlivo krutého.

Počas druhého večera (6. 10. 2023) pôjde o výber najlepších filmov posledných rokov žánru dance for camera! Diváci vzhliadnu štyri unikátne snové i akčné tanečné filmy ocenené na festivaloch.

Trailery filmov:

Fist / Večery tanečného filmu / Bratislava v pohybe 2023

Why We Fight? / Večery tanečného filmu / Bratislava v pohybe 2023

Hofesh Shechter’s Clowns / Best of FTF / Bratislava v pohybe 2023

Dive / Best of FTF / Bratislava v pohybe 2023

Vstupenky:

5.10. >> https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/sprievodny-program-vecery-tanecneho-filmu-why-we-fight-2023-10-05/

6.10. >> https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/sprievodny-program-vecery-tanecneho-filmu-best-ftf-vecer-s-festivalom-tanecnich-filmu-praha/

Workshopy vedené tanečnicami z hlavného programu

Súčasťou festivalu Bratislava v pohybe je už tradične aj program určený primárne pre študentov Katedry tanečnej tvorby HTF VŠMU. Tento rok pripravili organizátori dva workshopy. Prvý bude vedený Mariou Kolegovou z belgického súboru Ultima Vez, ktorý sa v Bratislave predstaví s choreografiou Hands Do Not Touch Your Precious Me (2. 10. 2023 v SND). Druhý workshop povedie úspešná slovenská choreografka pôsobiaca v Paríži Eva Klimáčková(Cie E7ka). Bude inšpirovaný tvorbou predstavenia Migrations Invisibles, ktoré verejnosť uvidí 21. 10. 2023 o 20.00 hod. v A4 – priestore súčasnej kultúry.

Viac informácií na www.abp.sk


BRATISLAVA V POHYBE OPÄŤ PONÚKNE ŠIROKÉ SPEKTRUM TANEČNÉHO UMENIA 

Monumentálne i komorné diela. Ekologické výzvy či ženské explózie. To všetko je na programe festivalu súčasného tanca

 

Bratislava, 28. augusta 2023

Už 27 rokov približuje medzinárodný festival Bratislava v pohybe slovenskému publiku umenie súčasného tanca. Tento rok sa uskutoční od 2. do 21. októbra 2023 a počas siedmich večerov predstaví osem umeleckých zoskupení z Belgicka, Francúzska, Talianska, Veľkej Británie a Slovenska. Sprievodný program bude opäť bohatý na netradičné tanečné performance, workshopy a filmy. Predvojom festivalu bude pohybovo-hudobno-výtvarná inštalácia Veľký nádych so 40 tancujúcimi nevestami na Nádvorí Primaciálneho paláca (2. a 3. septembra 2023). 27. ročník Bratislavy v pohybe bude výnimočný aj tým, že vybrané predstavenia ponúkne aj v iných slovenských mestách – Trnave, Banskej Bystrici, Žiline a Košiciach.

 

Hlavný program festivalu sa bude počas októbrových týždňov odohrávať na viacerých miestach v Bratislave – v sálach Slovenského národného divadla, v Divadle P. O. Hviezdoslava, v A4 – priestore súčasnej kultúry či v nedávno zrekonštruovanej Slovenskej národnej galérii.


Zaostrené na Belgicko, ktoré určuje trendy súčasného tanca

Dramaturgia festivalu sa opäť zamerala na prezentáciu viacerých umelcov z jednej krajiny. Tentoraz pôjde o ukážku belgického súčasného tanca. „Belgickí tvorcovia radi experimentujú a využívajú vyjadrovacie prostriedky divadla, filmu, výtvarného umenia a nových technológií.

Po dlhé roky určujú trendy vývoja súčasného tanca v Európe a to i vďaka silnému zázemiu a

významnej inštitucionálnej podpore,” priblížila dramaturgiu tohto ročníka umelecká riaditeľka Miroslava Kovářová.

Festival otvorí flámsky súbor, ktorý už slovenskí diváci poznajú. Bude ním Ultima Vez, tentoraz s predstavením Hands Do Not Touch Your Precious Me. Zvukovo unikátne a vizuálne monumentálne dielo tanečného mága Wima Vandekeybusa je na programe 2. októbra 2023 o 19.00 hod. v Činohre SND. Výnimočnosť večera, v ktorom sa predstavia tanečníci pohybujúci sa na hranici fyzických možností, zvýrazní aj to, že sa na javisku objaví sám režisér a choreograf Vandekeybus.

Akýmsi protipólom k monumentálnosti Ultimy Vez bude láskyplný, komorný duet Sweat Baby Sweat ďalšej legendy belgického tanca Jana Martensa. Toto dielo vytvoril pred 12 rokmi a patrí medzi najhranejšie, precestoval s ním už 20 krajín. Bratislavskí diváci sa budú môcť ponoriť do intimity pomalých pohybov permanentne prepojenej dvojice tanečníkov 9. októbra o 19.00 hod. v Štúdiu SND.

Ďalším „headlinerom“ 27. ročníka festivalu je súbor úspešného slovenského tvorcu Tona Lachkého, ktorý žije a tvorí v Bruseli. Jeho ekologické dielo The Others, v ktorom apeluje na ľudí, aby mali radi našu planétu a pomohli ju uzdraviť, očarilo medzinárodnú kritiku a putuje po celej Európe. Choreografia bola vyhlásená za najlepšiu tanečnúinscenáciu Prix Maeterlinck de la Critique 2022, získala tiež Cenu ministra vzdelávania a ocenenie Coup De Foudre De La Presse. Predstavenie je na programe 16. októbra 2023 o 19.00 hod. v Mestskom divadle DPOH a vzhľadom na edukatívny rozmer organizuje festival aj dopoludňajšie predstavenie pre školské skupiny (17. októbra 2023 o 10.00 hod.).


Ženské energetické explózie v A4

Do Bratislavy prichádzajú aj dve výnimočné tanečnice, ktoré na predstavení 13. októbra 2023 o 20.00 hod. v A4 – priestore súčasnej kultúry vytvoria neopakovateľnú atmosféru. Obe patria medzi dvadsiatku najsľubnejších začínajúcich európskych choreografov, ktorú každoročne vyberá medzinárodná sieť Aerowaves. Po sólovom maratóne extrémne rýchlych a presných pohybov belgickej umelkyne Loraine Dambermont  Toujours de ¾ Face!vystúpi taiwansko-britský tanečný nezmar. Ching-Ying Chien je už roky spojená so svetoznámou Akram Khan Company, no jej choreografické počiny poznajú z videoklipov aj fanúšikovia hip-hopového hudobníka Plan B či skupiny Chemical Brothers. Vo svojom diele Vulture hľadá extrémy pohybu ľudského tela a na javisku sa chvíľami stáva zvieraťom a chvíľami človekom.


Keď sa na pódiu naživo stretnú tanečníci i hudobníci

Je priam pravidlom, že festival Bratislava v pohybe realizuje tanečné vystúpenia aj mimo divadelných sál, vytvárajúc tak neobvyklé prepojenia živého umenia a genia loci. Tentoraz to budú priestory novo zrekonštruovanej Slovenskej národnej galérie, ktoré privítajú talianskych umelcov Camillu Monga a Emanuela Maniscalca. Pôjde o tanečné predstavenie založené na improvizácii Sull’attimo, v ktorom sa stretnú štyria tanečníci a jeden hudobník. Nepretržitý dialóg pohybov a hudby inšpirovanej jazzom i brazílskou populárnou hudbou privedú divákov do meditatívneho stavu 20. októbra 2023 o 19.00 hod.

Prepojenie tanca a živej hudby je prítomné aj v spomínanom predstavení Vulture, ale aj v diele úspešnej slovenskej tanečníčky a choreografky Evy Klimáčkovej, ktorá žije a tvorí v Paríži. So svojím súborom Cie E7KA uvedie v svetovej premiére inscenáciu Migrations Invisibles, v ktorej sa diváci stanú svedkami nových škál pohybu. O hudbu sa postará slovenská hudobníčka a speváčka pôsobiaca v Prahe Nina Rosa.

Výsledkom spolupráce dvoch maďarských umelcov – choreografa, performera a tanečníka Lászlóa Fülöpa a multidiscipinárneho umelca Vinceho Vargu – pre banskobystrické Divadlo Štúdio tanca je unikátne dielo At the Horizon of No Return o stave, v ktorom sa nachádza naša planéta a civilizácia. Predstavenie je na programe 14. októbra 2023 o 20.00 hod. v A4.

Vstupenky i permanentky na všetky predstavenia hlavného programu sa dajú zakúpiť cez https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/bratislava-v-pohybe-2023/

ŠTYRIDSAŤ NEVIEST SA PO ROKU OPÄŤ SPOLOČNE NADÝCHNE

 

Bratislava, 14. augusta 2023 – Aj tento rok bude mať medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe 2023 svoj predvoj v podobe unikátneho sprievodného podujatia. Pohybovo-hudobno-výtvarná performance Veľký nádych vznikla prepojením tvorivého tímu Debris Company a 40 žien rôzneho veku, ktoré zatancujú v recyklovaných svadobných šatách. Spoločne sa predstavia 2. a 3. septembra 2023 na nádvorí Primaciálneho paláca v Bratislave, vstup je zadarmo.

Kreácia Veľký nádych mala premiéru na minuloročnom festivale, 10. septembra 2022. Autori z Debris Company, režisér, autor konceptu a hudby Jozef Vlk a choreografka Stanislava Vlčeková sa spojili so širokou škálou umelcov – od profesionálnych tanečníc, hudobníkov a dizajnérky po nadšené amatérske tanečnice, ktoré vybrali na základe verejnej festivalovej výzvy.

Tvorbe predchádzal workshop, na ktorom sa účastníčky prostredníctvom práce s telom a hlasom naladili na spoločnú vlnu, skúmali svoje vnímanie a cítenie, pracovali s telom i hlasom. „Fascinovalo ma, ako rýchlo sa dokázali každá zo žien oslobodiť od pochybností o sebe samej, ako prirodzene sa prostredníctvom pohybu dostávali k sebe hlbšie a bližšie. Bol to pre nás v tíme úžasný až dojímavý zážitok a bolo nám od prvého dňa jasné, že to bude krásna spolupráca,“ opísala proces tvorby Stanislava Vlčeková.

Výslednom spoločnej práce profesionálov a amatérskych tanečníc je tanečno-hudobno-výtvarná kreácia v mestskom prostredí, inšpirovaná básnickou zbierkou Ivana Štrpku „Veľký dych: Psychopolis, tenký ľad…“.

Záznam z premiéry:

Druhá šanca pre 40 svadobných šiat

Jedným z dôležitých zložiek diela je jeho vizuálna stránka. Autorka kostýmov Andrea Pojezdálová pristupovala k tvorbe s ideou recyklácie. Druhú šancu dostali v produkcii svadobné šaty, dlhodobo nenosený, nevyužitý odev.

Nový vzhľad bol dosiahnutý up-cykláciou a kreatívnymi úpravami, ktoré šatám „vdýchli” nový život a zmysel. Týmto spôsobom sa do performance začlenila myšlienka udržateľnosti a rešpektovania životného prostredia.

 

Po roku sa ženy opäť nadýchnu

Organizátori festivalu Bratislava v pohybe sa rozhodli realizovať reprízu jedinečného projektu. Uskutoční sa počas dvoch dní, cez víkend 2. a 3. septembra 2023 o 18:00 hod., na Nádvorí Primaciálneho paláca. Vstup je bezplatný.

Celé dielo Veľký nádych, od jeho vzniku až po samotné predstavenia v minulom roku, bolo pre mňa veľkým zážitkom a dôkazom schopnosti tanca komunikovať a spájať, nachádzať cestu k sebe a k iným ľuďom. Bolo pre mňa tiež dôkazom sily ženskej energie. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo zorganizovať tím a účinkujúcich aj tento rok,” uviedla umelecká riaditeľka festivalu Bratislava v pohybe Miroslava Kovářová.

Diváci tak majú opäť možnosť pozrieť si jedinečnú performance, ktorú Denník N označil za „súvislý tanečný kus, citlivo pracujúci s veľmi rozdielne pripravenými tanečníčkami. Tie občas klopia oči, občas ich zapichnú do divákov, veselo, až víťazne. Je v tom hrdosť aj zraniteľnosť, sústredené nasadenie, obradná vážnosť aj neviazanosť, hlavne keď sa prejavujú každá samostatne.“

Hlavný program Medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe 2023 sa uskutoční od 2. do 21. októbra 2023. Tento rok ponúkne dramaturgia festivalu detailnejší pohľad na scénu súčasného tanca v Belgicku. Okrem belgických súborov sa predstavia umelci z Francúzska, Talianska, Veľkej Británie a Slovenska.

Vstupenky na všetky predstavenia sú v predaji cez https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/bratislava-v-pohybe-2023/.

 

Veľký nádych

Pohybovo-hudobno-výtvarná inštalácia

Koncept, réžia, hudba: Jozef Vlk

Choreografia: Stanislava Vlčeková

Dramaturgia: Miroslava Kovářová

Kostýmy: Andrea Pojezdálová

Hlasový pedagóg: Lenka Barilíková Spišáková

Účinkujú: Hana Gallinová, Michaela Králiková, Miroslava Stašková, Natália

Plesníková a 36 žien

Sprievodná hudba: Anna Makarová, Anhelyna Nykoryč, Katka Vanáková

Produkcia: Asociácia Bratislava v pohybe

BRATISLAVA V POHYBE 2023 BUDE MAŤ ZAOSTRENÉ NA BELGICKÝ TANEC

 

Divákov čaká najúspešnejší počin Slováka Lachkého, monumentálna Ultima Vez
i pomalé dielo Jana Martensa

  

Bratislava, 21. júla 2023

Hlavný program Medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe 2023 sa uskutoční od 2. do 21. októbra 2023. Tento rok ponúkne dramaturgia festivalu detailnejší pohľad na scénu súčasného tanca v Belgicku. Okrem belgických súborov sa predstavia umelci z Francúzska, Talianska, Veľkej Británie a Slovenska.

Po júnovom festivalovom prológu, v rámci ktorého sa uskutočnili dve uvedenia diela Diptych výnimočného súboru Peeping Tom, čaká slovenské publikum prehliadka ďalších súborov z Belgicka, predovšetkým z jeho Flámskej časti. V krajine, ktorá tancu priniesla množstvo svetoznámych tvorcov (Alain Platel, Meg Stuart, Anne Teresa De Keersmaeker, Wim Vandekeybus, Jan Martens, Thomas Hauert a ďalší), má tanec silné zázemie a významnú inštitucionálnu podporu.

„Belgickí tvorcovia radi experimentujú a využívajú vyjadrovacie prostriedky divadla, filmu, výtvarného umenia a nových technológií. Po dlhé roky určujú trendy vývoja súčasného tanca v Európe. Pri výbere skupín sme chceli obsiahnuť široké spektrum scény od známych mien a veľkých inscenácií až po malé produkcie od začínajúcich tvorcov. Z veľkých produkcií sme vybrali tie, ktorých autormi sú už u nás známi tvorcovia.“ približuje dramaturgiu Miroslava Kovářová, umelecká riaditeľka festivalu Bratislava v pohybe.

 

Špička belgického súčasného tanca: monumentálne dielo aj pomalý duet

Vynikajúci tanečníci súboru Ultima Vez, pohybujúci sa na hranici možností svojho tela, uvedú 2. októbra 2023 v Činohre SND dielo Hands Do Not Touch Your Precious Me. Známy choreograf a režisér Wim Vandekeybus, vytvoril zvukovo unikátnu a vizuálne monumentálnu inscenáciu, v ktorej sa svetlo stretáva s tmou, príroda s civilizáciou a smrť existujúceho ohlasuje zrod nového.

Po prvý raz sa slovenskému divákovi predstaví choreograf Jan Martens, ktorý tvorí diela pre významné európske tanečné skupiny. Do Bratislavy príde s duetom o láske Sweat Baby Sweat s permanentne prepojenou dvojicou tanečníkov. Provokatívne pomalý pohyb dáva divákovi dostatok priestoru na to, aby identifikoval vlastné pocity a prepojil svoj príbeh s tým, ktorý sa mu odohráva pred očami. Predstavenie sa uskutoční 9. októbra o 19.00 hod. v Štúdiu SND.

 

Úspešný Slovák z Bruselu vyzýva k ekologickej zodpovednosti 

Na Slovensko prichádza Anton Lachky, slovenský  tvorca žijúci v Bruseli, so svojou oceňovanou a doteraz najúspešnejšou produkciou The Others, v ktorej apeluje na

ľudí, aby mali radi našu planétu a pomohli ju uzdraviť. V príbehu štyroch ľudí vyzýva, aby každý z nás prebral podiel zodpovednosti a aby sme v našom každodennom správaní boli voči životnému prostrediu ohľaduplnejší. Choreografiabola vyhlásená za najlepšiu tanečnú inscenáciu Prix Maeterlinck de la Critique 2022, získala tiež Cenu ministra vzdelávania Prix de la ministre de l’Enseignement fondamental a ocenenie Coup De Foudre De La Presse.

Dve uvedenia diela sú na programe 16. a 17. októbra 2023 v Mestskom divadle DPOH a vzhľadom na edukatívny rozmer organizuje festival aj dopoludňajšie predstavenie pre školské skupiny (17. októbra 2023). Anton Lachky Company vystúpi v rámci festivalu spolu šesťkrát. Okrem Bratislavy sa predstaví v Trnave, Banskej Bystrici a Košiciach.

Najmladšiu generáciu belgického súčasného tanca zastúpi na Bratislave v pohybe choreografka a tanečnica Loraine Dambermont. Patrí medzi dvadsiatku najsľubnejších začínajúcich európskych choreografov, ktorú každoročne vyberá medzinárodná sieť Aerowaves. V Dambermontovej sóle Toujours de ¾ face (13. októbra v A4) bude divák svedkom maratónu rýchlych a extrémne presných pohybov prezentujúcich fyzickú a duševnú virtuozitu.

Vstupenky na všetky predstavenia sú v predaji cez https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/bratislava-v-pohybe-2023/.