máj 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

2023 Loraine Dambermont (BE)

Loraine Dambermont (BE)

13. októbra 2023 / 20.00 hod.

A4 – priestor súčasnej kultúry

Loraine Dambermont

Loraine Dambermont je belgická tanečnica a choreografka. Narodila sa v Liége a už takmer 10 rokov žije v Bruseli. Po absolvovaní Codarts a Theaterschool – Akadémie tanca a umenia v Rotterdame a Amsterdame sa zamerala na rozvíjanie vlastného pohybového slovníka. Loraine prepája rozmanité tanečné techniky od hip-hopu až po súčasný tanec, pričom sa zameriava najmä na popping a prácu na podlahe a vytvára tak výbušnú energiu. V roku 2013 získala choreografickú cenu s duetom Buy My City na amsterdamskom festivale 16 MINUTES OF FAME. V tom čase začala užšie spolupracovať s partnerkou a priateľkou Noorou Hannula. Spolupracovala so skupinami The Nordic Beasts/Noora Hannula (DK), Mute Comp. Physical theater (DK), s Michèle Anne De Mey (BE), Itamarom Serussi (IL), Beppie Blankertom (Nl), Etiennom Rochefortom (FR) a v ostatnom období s Leslie Mannes (BE). V súčasnosti je na medzinárodnom turné so svojou najnovšou sólovou inscenáciou Toujours de 3/4 face! (výber Aerowaves Spring Forward Twenty23) a tiež pripravuje nový projekt, ktorý začne tvoriť na jeseň 2023.

Pri pohybe je pre Loriane základom precíznosť, pričom vytvára nepokojné choreografie podložené prepracovanou hudobnou štruktúrou. Prostredníctvom dynamického tanečného pohybu vytvára podmanivé predstavenia, ktoré vyzdvihujú krásu gest a pozývajú divákov, aby intenzívny zážitok z pohybu prežili spoločne.

TOUJOURS DE ¾ FACE

 

Koncept, choreografia a interpretácia: Loraine Dambermont

Hudobná kompozícia: Loraine Dambermont

Poradca pre hudobný mix: Victor Petit

Svetelný dizajn: Rémy Urbain

Scéna: sako a okuliare

Technickí riaditelia: Chams Madec and Gaspar Schelck

Pohľad zvonku: Monica Gomes

Fotografie: Hichem Dahes

Koprodukcia projektu: Le théâtre de la Balsamine (Be)

S podporou: Le théâtre Marni, Garage 29, La Roseraie, Iles Suitcase Bruxelles, L’Armande,

CC Bruegel – Perpetuum MOBILE Festival (Be), Theater aan de Rijn – Dance Flavours, Arnhem

(NL), Studio 28, Roubaix (Fr)

Hlavná inšpirácia a špeciálne poďakovanie: Johnny Cadilla

 

Podľa Johnnyho Cadillaca, bývalého belgického karatistu, je „3/4 tváre“ najlepšia obranná pozícia: Je to precízny postoj, ktorý nevyhnutne prezrádza vôľu k perfekcionizmu a hlbokú túžbu po kontrole. Loraine Dambermont si tento princíp osvojuje a prostredníctvom živých inštrukcií odhaľuje svoje tajné zručnosti sebaobrany. Toujours de 3⁄4 face! je hyperenergické sólo predvedené ako návod na prežitie s nádychom humoru. Dambermont sa zaoberá aj zložitou belgickou identitou prostredníctvom pohybov, ktoré všetky smerujú k paroxyzmu sebairónie. Táto inscenácia je výzvou pre fyzickú a mentálnu virtuozitu interpreta tým, že posúva hranice tela medzi maratónom hyperrýchlych pohybov a extrémnou precíznosťou muzikality.

Projekt ako aj dosiahnutý výsledok sú záležitosťou surrealizmu – samozrejme, belgického surrealizmu.“

Nicolas Villodre